Husdrömmar i SVT

Avsnittet handlade om arkitekten Johannes Igelström när han bygger Sveriges första småhus som uppfyller kraven för nollenergihus. För att lyckas med byggprojektet använder han våra Novasip SIP-paneler. Gert Wingårdh, en av Sveriges främsta arkitekter, synade huset i sömmarna och Pernilla Månsson Colt  var programledare.

Den 3 februari, måndag, kl 20.00medverkade Novasip i SVT1’s nya programserie ”Husdrömmar”.

Se avsnittet med Johannes Igelström i Husdrömmar här.

 

Skärmklipp 2016-06-20 15.49.07

 

Johannes Igelström och hans nya kärlek Åsa Kumlien ska bygga Sveriges första nollenergivilla.

Åsa Kumlien, 28, och Johannes Igelström, 31 år ska bygga hus tillsammans. Ett nollenergihus i frigolit, inte likt något annat hus i Sverige. Husets ekotänk går främst ut på att det är energisnålt. Det är en så kallad nollergivilla och de tekniska lösningar är många och nya. Det kommer att ha solceller som producerar el på taket och det ska finnas såväl solfångare som kan göra solvärmt vatten som en tank som samlar regnvattnet och återvinner det.

Från början är det Johannes projekt som Åsa hoppat på. Han är arkitekt och har ritat det själv. Han skickade in ritningen till en tävling som Lunds kommun ordnade som handlade om ekologiskt byggande och Johannes bidrag vann.

Samtidigt som Johannes vann tävlingen, träffades Åsa och Johannes och efter en kort tid bestämde de att hon skulle vara med och bygga. När bygget startar har de varit tillsammans i 8 månader.

Åsa jobbar på LSS-boende och älskar Malmö. Hon har aldrig tänkt tanken på att flytta från Malmö eller flytta till hus tidigare. Det är med stor vånda hon tar det här steget.

Johannes har byggt hus förut. Den stora utmaningen för honom är att hinna med att vara på bygget, jobba med andra byggen för att få in pengar och umgås med Åsa.

Två byggare och Johannes kommer att jobba heltid på bygget först lite i februari och sedan juni-december 2013. De planerar att fira jul med bådas släkter i huset.

Åsas pappa Holger är pensionerad vvs:are och kommer att hjälpa dem med vatten och avlopp.

Familj och vänner kommer att hjälp till med att bygga den stenmur som ska täcka ena sidan av huset.

Men mitt i all glädjeyra bär Åsa på tvivel över om hon verkligen klarar av att lämna sitt älskade Malmö och att göra flytten till bostadsområdet i södra Lund. Orkar hon bryta upp? Och kan två så olika personer skapa en dröm tillsammans?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *